Mieke en Sietske Post. Een onbezorgde jeugd aan de Oosterstreek
familie kleuters 1e boerderij spelen 2e boerderij zingen grootouders school oorlog 75 jaar home

Het leven op de nieuwe boerderij
De nieuwe boerderij van de voorkant gezien
De nieuwe boerderij van de voorkant gezien
Bij de buren werden ook varkens geslacht
Bij de buren werden ook varkens geslacht
Ieder jaar werd een varken geslacht. "Dan deed ik vingers in de oren en ik durfde niet te kijken. Ik vond het vreselijk om te horen en te zien." Maar in de crisistijd moest het varken verkocht worden om veevoer te kunnen kopen. "Toen kregen we geen vlees of vet op het bord maar enkel een kluitje boter."
De crisistijd was zwaar. "Je kreeg een halve stuiver voor een liter melk." Maar eigenlijk hebben de twee niet zoveel van de crisis gemerkt. "Onze ouders hielden ons er buiten. Maar je hoorde natuurlijk wel eens wat. Er werd thuis gepraat over oorlog in China. Ik begon te huilen. Komt dat hier ook, heit?"

's Morgens vroeg, als het haantje kraait
dan gaan de boerenmeiden
met hun kannen blank gespoeld
naar de stille weiden
Hopsa hopsa diedeldom,
koetje roept al kom o kom,
naar de groene weiden.
"Al met al hebben we heel wat koetjes gemolken. En allemaal met de hand."
Koeien in de wei
Koeien in de wei
De nieuwe boerderij met zicht op de losstaande stal
De nieuwe boerderij met zicht op de losstaande stal
Hooien was een mooie tijd. Met elkaar in de hooiberg - dat was een feest. Moeke kwam halfweg de dag roggebrood en spek brengen. En water en azijn - dat koel werd gehouden in de sloot. Moeke had dan de Sint Bernhardshond bij zich.
Het hooi moest bij elkaar geharkt worden - nu gebeurt dat machinaal maar in die tijd met de hand - waarna het werd gebundeld. Het paard werd gespannen om de bundels te vervoeren. Broer Tjebbe ging op de touwen staan en liet zich aldus vervoeren.
Verder moesten er aardappels worden gerooid - op de knieën op het land. Of bieten 'op de twee' zetten. De 'naoberplicht' liet zich ook tijdens het werk gelden. "Als de ene boer het hooi eerder binnen had dan de ander, dan ging hij zijn buurman helpen."
"Eén keer dreigde er hooibroei te ontstaan. Het hooi gaat dan smeulen en er dreigt brand te ontstaan. Snel is al het hooi naar buiten gebracht. Het is goed gegaan. Maar het leverde een hoop onnodig werk op."


Vorige pagina Volgende pagina