Mieke en Sietske Post. Een onbezorgde jeugd aan de Oosterstreek
familie kleuters 1e boerderij spelen 2e boerderij zingen grootouders school oorlog 75 jaar home

Schooltijd
 
Sietske en Mieke
Sietske en Mieke
Verder staat de tweeling nog goed bij dat Sinterklaas op school kwam en onder de indruk was hoe mooi Mieke en Sietske konden zingen. Hij opperde dat hij de twee wel wilde meenemen naar Spanje. "Neem ze maar mèt, hoor," zei moeke. De twee begonnen natuurlijk prompt te brullen. Maar desondanks was Sinterklaas altijd een feest. "Met moeke liepen we naar Noordwolde om naar de Sinterklaastafels in de etalages te kijken. De vijf kilometer lopen naar het dorp was op zich al een feest. En we geloofden nog zó in Sinterklaas."
Ook de kermis was een festijn. "We kregen dan een dikke zuurbal van moeke. Of een reep chocola. We zogen er dan een punt aan en deden wie hem het langst in de mond kon houden."
Met Pasen kregen Mieke en Sietske een sinaasappel. "Daar rook je aan en voelde je aan. Als je eindelijk besloten had hem op te eten was hij al helemaal bitter."
En als er een schoolfeest was, dan kregen de meisjes strikken in het haar met suikerwater om het kapsel goed in model te houden. Hairspray avant la lettre!
De Kale Duinen te Appelscha
De Kale Duinen te Appelscha
De versierde wagen
De versierde wagen met paard ervoor
Bij een wagenoptocht had de familie een wagen prachtig opgesierd met lijsterbesjes. Maar het thema dat werd uitgebeeld, was het koningshuis en in Weststellingwerf was men niet erg koningsgezind. Daarom kreeg hun wagen, hoewel eigenlijk de mooiste, niet de eerste maar de tweede prijs. Met de versierde wagen werd een tochtje gemaakt naar Appelscha.
We gaan naar Olderbekoop toe,
de kookschool die is daar.
Naar huis gaan dan ontmoeten
we steeds de landbouwschaar.
De hoeden in de handen
groeten ons galant.
Wij wuiven wederkerig
gracieus en elegant.
Sietske voor de huishoudschool te Olderbekoop
Sietske voor de huishoudschool te Olderbekoop
borduurwerk
Ze gingen lopend naar Olderbekoop waarbij ze vaak de kortste route namen, langs een weg met veel prikkeldraad. Vooral Mieke liep nog weleens een scheur in haar jas op die ze zelf herstelde (op school leerde hoe ze dit het beste kon doen) en Moeke heeft het nooit geweten of er in elk geval nooit wat van gezegd.
De huishoudschool was een gezellige school met allemaal meiden. Sietske herinnert zich juffrouw Zwaga uit Beesterzwaag nog als een heel mooie vrouw. Mieke en Sietske hebben nog gezongen toen ze ging trouwen.
borduurwerk


Vorige pagina Volgende pagina