Mieke en Sietske Post. Een onbezorgde jeugd aan de Oosterstreek
familie kleuters 1e boerderij spelen 2e boerderij zingen grootouders school oorlog 75 jaar home

Mobilisatie en de Tweede Wereldoorlog
Tjebbe in dienst
Tjebbe in dienst
Borduursel van Mieke
Borduursel van Mieke
In Noordwolde is tijdens de oorlog een razzia gehouden waarbij verschillende mensen zijn opgepakt. Dokter Verdenius. Veearts de Boer. "De jongens van Beugeling." Dokter Verdenius zei tegen zijn vrouw, toen hij werd opgehaald: "Ik kom niet meer terug." Hij wist wat hem te wachten stond en heeft zich in de cel met zijn brillenglazen de polsen doorgesneden. Dokter Hoeksema, de tweede huisarts, is na de oorlog uit het kamp teruggekeerd en heeft zijn praktijk weer opgenomen.
Aan het eind van de oorlog, toen de Duitsers zich terugtrokken, heeft de ondergrondse om hen dwars te zitten, langs de Oosterstreek bomen omgezaagd en over de weg laten vallen. Buurtbewoners hebben de bomen gelijk weggehaald. Men was bang voor represailles.
Tijdens de oorlog heeft de familie twee evacué's in huis gehad, een jonge vrouw, Anna, met haar zoontje Willy. De vader was bij een granaataanslag om het leven gekomen. Ze was afkomstig uit het Limburgse Swalmen. Men was van oordeel dat de vrouw maar in een gezin moest worden ondergebracht waar veel vrolijkheid heerste. Dat was goed voor haar. De familie Post kwam hiervoor het eerst in aanmerking. "We hebben een leuke tijd gehad. Willy heeft bij ons leren lopen. En ook na de oorlog hebben we altijd contact met elkaar gehouden. Toen Anna een paar jaar geleden is overleden, zijn we op de begrafenis in Swalmen geweest."


Vorige pagina Volgende pagina